Конференція «Відродження мистецтва та культури в Україні прикладом якого є Одеса та Одещина»: Мистецтво під обстрілами.

Відродження мистецтва та культури в Україні

26 та 27 квітня 2023 року у швейцарському місті Берн відбулася міжнародна конференція «Відродження мистецтва та культури в Україні на прикладі Одеси та Одеського регіону», яку організувала благодійна Асоціація Legato Bern-Odessa за підтримки посольства України в Швейцарії, посольства Швейцарії в Україні, представників влади, культури та мистецтва міста Одеси та регіону, кантону міста Берн та багатьох інших мистецьких і благодійних організацій зі швейцарської та української сторін.

На конференції відбулося 13 презентацій і принаймні 11 панельних дискусій. Це був дуже потужний та насичений подіями та нетворкінгом  захід, який охопив широке коло питань, що стосуються культурної спадщини Одеси та одеського регіону і України загалом. 

Швейцарія давно плідно співпрацює з Україною задля розвитку та збереження  українського мистецтва та культурної спадщини, але не афішує свою діяльність на широкий загал. Тому Destinations.ua буде висвітлювати все, що відбувається в цій сфері.

Актуальність питання

У 2023 році  Одеса була включена до культурної спадщини ЮНЕСКО. Ця важлива для регіону і всієї України подія стала одним з приводів для організації конференції. Її основна мета висвітлення  поточних проблем та нагальних потреб в сфері культури України загалом та Одещини, зокрема. 

Війна - це завжди серйозні випробування. Об'єкти культурної спадщини наразі під прицільним вогнем російської федерації - знищуються музеї, театри, різні мистецькі центри. А ті, що вціліли, але залишилися на окупованій території, пограбовані. Щоб зберегти культурні та мистецькі надбання локального, всеукраїнського та світового значення, Україні потрібна допомога. 

 Швейцарія має величезний досвід у менеджменті культурної спадщини. Високий рівень  експертності  швейцарських фахівців  та їх досвід  - те, чого зараз потребує Україна 

Йдеться не лише про намагання зберегти матеріальні цінності, врятувати мистецькі витвори і культурні надбання, а й про збереження української ідентичності. Це запорука виживання нації.  Ми маємо творити, рятувати, відроджувати, а також розповсюджувати інформацію про унікальність українського національного надбання навіть під час воєнних дій. Конференція у Берні була зосереджена саме на цих ключових питаннях.

«Культура в часи війни» 

Як підкреслила Катаріна Корсунскі, генеральна секретарка Асоціації та Міжнародної ради музеїв ICOM: «Ми завжди зосереджуємося на взаємодії з українськими колегами, а не лише на тому, щоб лише  передавати підтримку в одному напрямку. Ми підвищуємо обізнаність, видимість української культури, в тому числі, через масштабні виставки, які ми проводили минулого року, показ окремих робіт, проведення лекцій, переклад каталогів виставок тощо».

Оскільки музеї в Україні піддаються цілеспрямованому нападу російських військ, Асоціація зосередилася на постачанні захисних пакувальних матеріалів для транспортування експонатів, та технічне обладнання, яке дає змогу зберігати  колекції за межами музеїв. 

Асоціація також підтримує та розвиває професійний обмін  українськими та швейцарськими музейними фахівцями. Планує організовувати професійні дискусії за круглим столом, семінари, розвивати спільні наративи, розповідати назагал про досвід українських музеїв натепер і закласти підвалини для довготривалого  партнерства  у майбутньому.  

Професор Алан Гуґґенбуль, під час своєї промови зосередився на  питанні світоглядних змін у часи війн.  «Під час війни відбуваються як погані речі, так і хороші. - зокрема сказав він. - В суспільстві стає все менше соціальних масок, перезавантажується чимало профайлів в суспільних процесах. Війна, у цьому контексті, є рушійною силою національної ідентичності. Мистецтво тісно пов'язане з творчою уявою, а творча уява містить в собі енергією творіння. І цю енергію дуже важливо підтримувати  під час воєнних дій. Бо культура у важкі часи надає нам дещо надважливе – віру у життя».

Мер міста Берн – Алек фон Графенрид розповів під час панельної дискусії про досвід підтримки культурної спадщини кантону Берн, зокрема аматорського, індивідуального сегменту мистецтва, та самобутності культури різних національностей. Така підтримка має широкий резонанс у суспільстві. Досвід може бути корисним для багатонаціональної Одещини, на території якої проживає більше, ніж 130 національностей, культурні надбання яких треба зберігати та розвивати. 

 Геррі Хофштеттер - режисер та продюсер, якого українці знають за світловими інсталяціями на будинках під час  різдвяних свят, представив  дуже емоційний документальний фільм про свій візит в Україну. Він настільки перейнявся нашою згуртованістю та стійкістю, що вже планує  «Тур Перемоги» зі своїми вражаючими інсталяціями після звільнення України.

Представники культурного середовища Одеси та регіону

Україну представляла велика кількість митців та культурних діячів. Справжній фурор викликав Одеський театр опери та балету, не лише своїм рівнем професіоналізму, але й спектром  культурних та масштабних подій, які вони проводять в умовах війни ледве не щодня.

Свою потужну діяльність представили і Одеський муніципальний театр духової музики, Національна наукова бібліотека, Музей сучасного мистецтва, Одеська кіностудія,  Міжнародний музичний фестиваль Odessa Classic в особі відомого на увесь світ піаніста Олексія Ботвінова, який водночас є і президентом фестивалю. 

Українська культура, презентована одеськими митцями, викликала неабиякий інтерес у аудиторії. Захоплення від майстерності митців та  рівня мистецьких заходів,  безпрецедентна активність наших діячів культури спонукає швейцарських партнерів все більше взаємодіяти і обмінюватись досвідом з українськими колегами, закладає підвалини для подальшої співпраці у довгостроковій перспективі. А це дуже важливо для збереження та відновлення наших культурних надбань та  подальшого розвитку усіх напрямків української культури та мистецтва.

Українські митці та культурні діячі не припиняють свою роботу під час воєнних дій, нерідко працюючи під обстрілами. Це дуже надихало усіх учасників конференції, позаяк доводить, що життя - більше, ніж війна, та дарує надію на перемогу та мир.

Внесок благодійних організацій у збереження культурної спадщини

На дискусійній панелі «Управління мистецтвом та фінансування з приватних і публічних джерел» проджект-менеджерка ALIPH foundation Ельза Уртісвера розповіла про головні принципи роботи. По-перше, це висока швидкість реагування – фонд працює в Україні з 1-го дня війни. По-друге, надання істотної фінансової допомоги закладам культури та мистецтва.  Фундація контактує з польськими та українськими фахівцями, органами влади, міжнародними організаціями та інституціями, щоб налагодити зовнішнє фінансування своїх ініціатив щодо допомоги Україні. І наразі, Фундації вдалося  сформувати фінансовий портфель у розмірі 5 млн USD.  Фінансова допомога дає змогу українським митцям, діячам культури, реставраторам та працівникам архівів  якісно та сумлінно продовжувати свою роботу, попри обстріли. Головні об’єкти допомоги, охорони та збереження – це українські музеї, бібліотеки, архіви.

 Фундація ALIPH, міжнародний Альянс із захисту спадщини в зонах конфліктів надають мікрогранти на захист культурної спадщини в Україні та допомагають музеям врятувати фонди. До речі, всім нам знайомі захисні конструкції, екрани та мішки з піском навколо пам’ятників у містах України – також допомога фонду ALIPH. 

Наслідки російського вторгнення у цифрах

На конференції виступив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Він оприлюднив статистику втрат української мистецької та культурної спадщини. 

 Cтаном на 25 березня 2023 року в Україні пошкоджено або повністю знищено більше, ніж 1373 об’єктів культурної спадщини: 268 архітектурних споруд, 22 пам’ятки архітектури, 19 пам’яток монументального мистецтва, 28 військових поховань тощо.

 Загальні цифри втрат України в сфері культури та мистецтва: театри (враховуючи,  кінотеатри та філармонії) – 22 об’єкти; заклади мистецької освіти – 101 об’єкт; творчі центри – 653 об’єкта; бібліотеки – 528 об’єктів та 69 музеїв та галерей.

Ці цифри вразили учасників конференції і мотивували не припиняти зусилля, щодо збереження та відновлення культурної спадщини України.

Загалом, Міжнародна конференція «Відродження мистецтва та культури в Україні на прикладі Одеси та Одеського регіону» була прикладом продуктивного  нетворкінгу між інституціями та окремими особистостями. Учасники були вражені потужним потенціалом української культури та силою духу народу, а українські учасники змогли відчути  дружню підтримку однодумців з-за кордону та віру в подальший розвиток, незважаючи на руйнівні впливи війни.

Особливо приємно відзначити, що конференція мала практичний характер. Підсумком    став покроковий план майбутніх дій. Представники з обох сторін підписали офіційні документи про співпрацю, досягли домовленостей, що включають низку чітких намірів та спільних проєктів з підтримки та збереження культурного надбання України. Зокрема, щодо інформаційної видимості та популяризації української культури по всьому світу,  роботи зі включення України у європейський культурний та освітній процес; міжнародних  проєктів з працевлаштування українських митців в країнах-партнерах; впровадження передових технологій у робочі процеси; зовнішнє та спільне фінансування українських культурних та мистецьких проєктів; спільного навчання та взаємообміну корисним досвідом і  навіть підтримки заявки України на проведення Всесвітньої виставки Expo-2030 в м. Одеса. 

 

Дякуємо посольству Швейцарії в Украіні за надання контактів та інформації для підготовки матеріалу. 

Фото - Катерина Кіпер

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok