Олексій Ботвінов: У Швейцарії вийшов яскравий і успішний старт Odessa Classics

fedyurko-brothers

Успіх усіх трьох концертів у Цюріху - це показник високої оцінки Odessa Classics вишуканою швейцарською публікою

За підтримки Посольства Швейцарії в Україні в рамках проєкту Odessa Classics in Zurich відбулися три концерти відомих українських музикантів разом з колегами з Польщі та Швейцарії. Ці виступи – наче лакмусовий папірець ставлення Європи до України: переповнені глядачами зали, гучні овації, глибоке розуміння аудиторією музики сучасних українських композиторів, висока оцінка нашого мистецтва європейською публікою.  

Знаковим є те, що початок фестивалю Odessa Classics, який через війну вимушено залишив рідну Одесу, відбувся саме у Швейцарії. Про вишукану швейцарську публіку, дебют юних київських піаністів братів Федюрків, особисті враження від концертів у Цюріху та продовження європейського турне фестивалю Odessa Classics розповів засновник та президент фестивалю Odessa Classics, один із найвідоміших та найзатребуваніших у світі піаністів, народний артист України Олексій Ботвінов.

Олексій Ботвінов, засновник фестивалю, поділився враженнями від концертів у Цюріху

- Я надзвичайно задоволений результатами нашого першого фестивалю Odessa Classics в Цюріху. Був чималий глядацький інтерес у кожній з локацій - Tonhalle Zürich, Церкві Святого Петра та Kunsthaus Zürich. Скрізь були переповнені зали, публіка надзвичайно тепло приймала – аплодувала стоячи, викликала на біс. Найголовніше у спілкування з глядачами – ми щасливі, що змогли порадувати їх. Це були досить різні концерти: камерна музика, дитячий концерт та мій сольний фортепіанний концерт. На мою думку, у нас вийшов яскравий і успішний старт проєкту.

В Цюріху Ви мали три абсолютно різні концерти: Ваш сольний концерт, спільний концерт із провідним польським скрипалем Янушем Вавровськи, а також виступ юних  талантів - київських піаністів братів Федюрків та їх швейцарських колег - Romy Unseld та Stefan Szypura. Чи відрізнялась публіка?

- Я давно люблю швейцарську публіку, зокрема цюріхську – вона дуже знаюча, компетентна у музиці, разом з цим емоційна, тепла. Тому для мене має особливе значення успіх у цієї аудиторії. Я не можу сказали, що публіка на наших концертах особливо відрізнялась. Хіба що на дитячому концерті було досить багато батьків з тими дітьми, які самі займаються музикою – це завжди особливість таких концертів. Однак, як не дивно, на цьому концерті було чимало й дорослої публіки, яка з великою зацікавленістю слухала наших молодих талантів - юних піаністів братів Федюрків та їх колег зі Швейцарії. Рівень публіки в Цюріху дуже високий, тому успіх усіх трьох концертів для нас є дуже важливим. Адже це показник високої оцінки нашого фестивалю Odessa Classics вишуканою швейцарською публікою.

Яким був ваш спільний концерт з  провідним польським скрипалем Янушем Вавровськи?

- Януш Вавровськи – чудовий, абсолютно геніальний польський музикант, що єдиний в країні грає на скрипці Страдиварі. Тому не дивно, що саме він має честь користуватися цим унікальним інструментом. В Цюріху на нашому концерті Януш вперше виступав як соліст і став безумовним відкриттям для швейцарської аудиторії. Я впевнений, що ми матимемо тут ще багато спільних виступів. У Церкві Святого Петра чудова акустика, тому скрипка звучала неймовірно. Вечір був дуже особливий.

Януш Вавровськи, Олексій Ботвінов

До речі, за кілька днів після фестивалю в Цюріху ми мали з ним концерт у Beethoven-Haus Bonn, де грали ту ж програму, що і в Цюріху. Там була особлива публіка – переважно політики, дипломати, політологи, оскільки концерт відбувався 24 лютого, після дискусії, присвяченої річниці початку повномасштабної війни в Україні. Ми мали величезний успіх перед публікою. Тому на майбутнє ми з Янушем плануємо втілити чимало спільних проєктів.

Як публіка сприйняла Вашу сольну фортепіанну програму? Яка музика була найближчою швейцарській аудиторії?

- Своєю сольною фортепіанною програмою у Tonhalle Zürich я завершив фестиваль Odessa Classics в Цюріху. Зал був переповнений. Окрім шедеврів світової класики – Шумана й Рахманінова у першому відділенні, у другому була особлива програма. Це був твір українського композитора кримсько-татарського походження Алемдара Караманова, який у радянські часи був дисидентом. Його музика була заборонена, оскільки він не хотів йти на компроміс зі своєю совістю і підкорюватися радянській владі заперечуючи свої релігійні переконання. Оскільки усі його музичні твори мають релігійні назви, його музика була заборонена. І лише у незалежній Україні його музика нарешті зазвучала з великої сцени. До речі, Алемдар Караманов отримав почесне право написати офіційний гімн українського Криму.

Посол України в Швейцарії Ірина Венедиктова, Олексій Ботвінов, Диреккорка національних програм посольства Швейцарії в Україні Олена Чернеженко

Мені пощастило були першим виконавцем третього фортепіанного концерту «Ave Maria» Алемдара Караманова. Ми працювали над інтерпретацією музичного твору разом з його автором. У Цюріху публіка мала змогу почути фортепіанну версію твору у моєму власному аранжуванні. Це була швейцарська прем’єра, і для мене було надзвичайно важливо відчути як сприйматиме її вишукана і вимоглива публіка. Одразу після закінчення останніх звуків музики глядачі встали, а їх овації довго не вщухали. Це стало важливою кульмінацією і мого концерту і усього фестивалю. Для мене це має особливе значення, бо я вважаю третій концерт «Ave Maria»  одним з найяскравіших творів української класної музики для фортепіано. Я щасливий, що його вдалося презентувати на нашому фестивалі Odessa Classics в Цюріху. 

Як швейцарська публіка сприйняла музику сучасних українських композиторів? Чи є вона близькою європейському слухачу?

- Окрім Алемдара Караманова, ми виконували на концертах в Цюріху музику й інших українських композиторів, яка зараз у світі досить часто звучить, – і Валентина Сильвестрова, і Мирослава Скорика, і Лева Ревуцького, і Віктора Косенка. Гучні овації публіки свідчать про те, що наша українська музика перебуває у контексті європейського музичного процесу, що вона є абсолютно зрозумілою європейській аудиторії і бажаною. 

Яким був виступ талановитих юних піаністів - українських та швейцарських? 

Я дуже радий представити наших юних талантів братів Олександра і Романа Федюрків для цюріхської аудиторії. Це був їх дебют в Швейцарії. Під час попереднього фестивалю вони вже справили фурор на публіку в Таллінні, Бонні, вони мали надзвичайний спіх. Те саме сталося і в Цюріху – вони викликали сенсаційне захоплення. Для мене це була дуже хвилююча подія.   

До речі, за три дні після цього концерту Роман Федюрко поїхав на дуже престижний конкурс імені Шумана в Дюссельдорф (Німеччина),  де отримав гран-прі, перший приз та приз глядацьких симпатій – тобто усі головні призи. Я сподіваюсь, що цей конкурс відкриє для нього шлях до дорослого концертного життя. Це дуже символічно. Обидва брати - унікальні музиканти, яких я намагатимуся підтримувати в рамках нашого фестивалю Odessa Classics.

Стефан Шипура

Також дуже порадували публіку швейцарські юні піаністи Ромі Унсельд та Стефан Шипура – дуже талановита молодь. Приємно, що діти між собою спілкувалися, ділилися своїми враженнями. Я переконаний, що в майбутньому ці творчі контакти українських і швейцарських музикантів будуть дуже важливими.

Директорка Odessa Classics Олена Зозуля, засновник фестивалю Олексій Ботвінов, засновниця Destinations.ua Інна Гелетюк, телеведуча та засновниця ivaLive Foundation Іванна Онуфрійчук з чоловіком Алмазом

Які Ваші подальші плани? Де ще заплановані виступи в рамках фестивалю Odessa Classics?

За кілька днів після завершення Odessa Classics in Zurich відбувся важливий концерт Odessa Classics в Варшаві. Там відбулася польська прем’єра третього концерту «Ave Maria» Алемдара Караманова у його оригінальному варіанті – з оркестром. Це був оркестр Польського радіо. 

Зараз ми плануймо великий фестиваль Odessa Classics в Таллінні, який відбудеться з 25 травня по 7 червня. Там відбудуться багато великих концертів з оркестрами, ансамблями, запрошеними зірковими артистами. Однак передвідкриття фестивалю відбудеться зовсім скоро – 9 березня у Талліннській філармонії. Пізніше концерти відбудуться у Німеччині та Греції.

Олександр Федюрко, Стефан Шипура, Ромі Унсельд, Роман Федюрко

Своїми враженнями від концерту поділилися юні музиканти. Швейцарська піаністка Ромі Унсельд:

"Я, безумовно, отримала новий досвід: це була зустріч молодих музикантів з двох різних країн, публіка почула чудові музичні твори, зіграні на дуже високому рівні. Атмосфера під час концерту була надзвичайною, аудиторія дуже обізнаною, кожному з нас глядачі бурхливо аплодували. Сподіваюсь, наступного року Odessa Classics знову відбудеться в Одесі!"

Український піаніст Роман Федюрко:

"Для нас з Олександром велика честь брати участь у концертах в рамках фестивалю Odessa Classics. Пан Олексій Ботвінов нас запрошує не вперше, ми дуже вдячні йому за довіру та віру в нас. Ми ставимося до кожного такого виступу із захопленням, натхненням та очікуванням. Раніше ми виступали в рамках фестивалю в Таллінні та в Будинку Бетховена в Бонні. Ми дуже раді кожній такій можливості і відчуваємо велику вдячність"

Стефан та Веньцзінь Єльва Ляо Шипура, Олексій Ботвінов, Інна Гелетюк

Особливим на цьому концерті був виступ для юного швейцарського піаніста Stefan Szypura. Його родина допомагає Україні. Мама юного музиканта Wenjin Elva Liao Szypura бере участь в благодійному проєкті спрямованому на допомогу українським дітям, які мають онкологію:

«Ми разом молимося за мир в Україні, адже минув рік з початку війни. Ми завжди думаємо, чим ще можемо допомогти вашій країні, що ще корисного можемо для вас зробити. Музика є мовою дипломатії, нам приємно бачити українських та щвейцарських дітей на одній сцені. Однак також ми реалізуємо соціальний проєкт Sonnenhof щодо допомоги онкохворим українським дітям. Вже 20 хворих діток разом мамами приїхали до Швейцарії. Ми робимо все для них, створили спеціальну спільноту для мам, щоб їм всіляко допомагати».

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok