Як українські скаути разом зі скаутами з усього світу провели час у швейцарському Кандерштезі, в Camp Alpine

scouts_main

Ми дізналися подробиці у представниці НОСУ Олени Сахарової та американських бойскаутів Селбі Чіпмен. Розмова вийшла дуже пізнавальною.

Скаутський рух охоплює увесь світ у прагненні змінювати його на краще. Це має бути світ, де люди самореалізуються як особистості та відіграють конструктивну роль у суспільстві. Це важлива місія, яка послідовно реалізується Всесвітньою організацією скаутського руху (ВОСР). 

Приводом для інтерв'ю з представницями скаутів став важливий для українських скаутів захід — участь у Camp Alpine від BSA, що знаходиться у швейцарському Кандерштезі.  

Проте розмова охопила значно більше коло питань, а відтак ми змогли поговорити і про інші важливі події та зміни Всесвітньому скаутському русі, зокрема, і перехід НОСУ до Європейського регіону, потенційні позитивні наслідки таких змін, а також про історію та сьогодення українського скаутингу. 

Ми вдячні Олені Сахаровій, лідерці українських Скаутських груп в Гданську, Польща та Селбі Чіпмен, членкині інавгураційного випуску дівчат-скаутів з формування 219 Ради Старого Північного штату в Оук Рідж, які розповіли нам усе в деталях.

А для початку зауважимо, що українські діти мали змогу поїхати у табір завдяки зусиллям команди Селбі, які організували збір коштів для українських скаутів. 

Які цінності й цілі ВОСР вам, Селбі та Олено, особисто хотілося б відзначити? Як би ви сформулювали основну місію руху?

Селбі

Для скаутингу в Америці місією, одним з головних завдань є  прагнення навчити молодь бути лідерами-служителями та робити внесок у суспільство, в якому вони живуть.

Ми хочемо торкнутися кожного аспекту особистості людини і об'єднати їх разом, щоб кожен і кожна могли відчути зв'язок з певним джерелом. І це, справді, головна місія світового Скаутського Руху.

Ми сприяємо вихованню молодих людей, використовуючи те, що ми називаємо Скаутським законом та Скаутською присягою, які ми повторюємо разом. Це допомагає з'єднати кожного з власною країною, побратимами-скаутами, самим собою і з Богом. 

Олена:

Так, для мене теж важливо підкреслити, що місія Всесвітнього скаутингу — вихованням молоді через систему цінностей, яка заснована на Скаутській обіцянці і нашому Скаутському законі. 

Ми прагнемо збудувати кращий світ, де люди не тільки відіграють конструктивну роль в суспільстві, а й самореалізовуються як особистості. В принципі, цим можна охарактеризувати абсолютно все, що ми робимо.

Скаутський закон і обіцянка — єдині для всіх скаутів світу?

Олена: 

Так, вони однакові для всіх країн. Звісно, при перекладі і адаптації до інших мов можуть бути невеликі відмінності, як і в скаутській програмі, яка теж містить певні культуральні відмінності різних країн. Але, загалом, місія скаутського руху універсальна, тому що близька багатьом народам і країнам. Наші цінності, принципи, мораль — спільні для усіх.

Які основні центри скаутів є у світі, про які ви хотіли б згадати?

Селбі: 

Всесвітній скаутський рух включає в себе Всесвітній Скаутський Комітет як виконавчий орган, власне, це “правління” ВОСР, Всесвітню Конференцію як вищий законодавчий орган та Всесвітнє Скаутське Бюро — секретаріат ВОСР, що його Глобальний Центр Підтримки знаходиться у Малайзії, в Куала-Лумпурі.

Штаб-квартира Всесвітнього Скаутського Бюро також базується в Куала-Лумпурі і наразі має представництва в п’яти регіональних підрозділах: європейський, арабський, африканський, азійсько-тихоокеанський, інтерамериканський.

Кожен регіон дублює всесвітню структуру ВОСР, а відтак, має Регіональний Скаутський Комітет, Регіональну Скаутську Конференцію та Регіональне Скаутське Бюро. Також у багатьох країнах є своя Національна Організація скаутів.

Штаб-квартира Європейського регіону — в Женеві, а ключове місце у бойскаутів Америки — у Техасі..

Олена:

Офіс в Женеві фокусується більше на адміністративній роботі та на сприянні всім програмам, які реалізуються в Європі, зокрема відповідає за діяльність центру, на базі якого проходив табір, що його ми відвідали — Camp Alpine в Кандерштезі. Саме з Женеви  відбувається глобальне управління та координація скаутського руху, представники офісу мають зв'язок з усім світом та їздять у відрядження до різних країн. Це допомагає підтримувати стабільну роботу та об'єднувати всі центри міжнародного Скаутингу.

В Україні, на жаль, немає сталого офісу НОСУ, однак ми наразі активно працюємо над його заснуванням, залучаючи фінансову та інституційну підтримку. Керівним органом виступає Національна Рада НОСУ, що її члени разом з Міжнародною Комісаркою, зокрема, представляють нашу Організацію на всесвітніх скаутських заходах

Розкажіть, які зміни наразі відбуваються у структурі скаутингу через війну в Україні? 

Олена:

З 1-го жовтня 2023 року Україна є офіційним і повноправним членом Європейського регіону. Від початку заснування НОСУ і до повномасштабного вторгнення росії в Україну наша НСО була країною-членкинею Євразійського регіону, куди, окрім неї, входили ще 11 країн Східної Європи та близької Азії. Після ескалації геополітичної обстановки в регіоні кілька НСО — українська серед них — звернулися до керівництва Регіону з проханням знайти рішення поточної надскладної ситуації. Своєю чергою, регіональний скаутський комітет Євразійського регіону сформував запит на операційну підтримку у пошуку шляхів розв'язання тих гострих проблем, які постали в нашому регіоні. 

Так була сформована контактна група саме в справах Євразії. Це досить тривалий процес, який завершився у вересні цього року.  І наразі у ВОСР офіційно прийнято рішення, що діяльність Євразійського регіону буде призупинена, а український скаутський рух стане частиною європейського регіону.

Що для українського скаутського руху означають такі зміни?

Для нас це велика можливість не лише знайти нових колег, партнерів та налагодити плідну працю з європейськими країнами, а і підвищити впізнаваність та власну спроможність, і, зрештою, успішно стати на шлях довготривалого стратегічного зростання та європейської інтеграції. Ми дуже вдячні контактній групі, яка допомагала у цьому питанні, тому що це дійсно критично важливо для нас. 

Питання до Селбі. Я знаю, що ви збирали кошти для українських дітей-скаутів. Розкажіть, що це була за діяльність і на що були спрямовані кошти?

Селбі:

Я працюю в Camp Alpine вже другий рік, і коли нам сказали, що до нас приєднаються українські скаути, то ми організували збір коштів, аби вони мали змогу долучитися. Тож ми розмістили оголошення про збір коштів у всіх соціальних мережах на різних платформах.

Мій загін - група дівчат, з якими перебуваю вдома, коли займаюся скаутингом, збирали гроші і через наш загін, і через братні загони. Це була гарна командна робота. Ми звернулися і до членів сімей, і до представників нашої громади. А відтак, нам вдалося забезпечити приїзд 33 українських скаутів, включаючи лідерів, в Альпійський табір. Коли це вдалося, я була дуже втішена. У таборі нам усім було весело разом, до речі, саме там ми змогли особисто познайомитися  з Оленою.  

Олена:

Зауважу, задля того, щоб ми могли пройти програму в Альпійському кемпі, багато людей доклали чимало зусиль і зібрали велику кількість грошей. Активності, яких у таборі багато і вони дуже різноманітні, потрібно забезпечити на високому рівні, а це вимагає коштів. Скаути з інших країн теж залучають донати зі сторони, чи в межах спільноти, аби діти змогли відвідати ту чи іншу програму.   

Звісно, організовуючи програми у будь-якому таборі, ми намагаємося мислити нестандартно і знаходити речі, які необов'язково коштують багато, або робити щось, що не потребує дорогого обладнання. Ми завжди намагаємося організовувати все так, щоб кожен скаут міг мати однаковий досвід і не зосереджуватися на вартості. Ще й для того, аби забезпечувати цей однаковий досвід, усі скаути світу залучають донорську допомогу. Скажімо, в Америці дуже розвинена культура донатів, там допомагають і самому Скаутському рухові, і окремим програмам. 

Що включає програма в Альпійському таборі? Там дуже великий вибір усіляких занять, наскільки я знаю. Що вам найбільше сподобалось?

Олена: 

Так, там було дуже багато активностей, це чудова, насичена подіями програма, коли діти можуть втілювати будь-які свої потенціали й навчитися багатьох речей.

Селбі

Найкраще в ньому те, що кожна дитина може самостійно обирати, чим займатися, і зробити це своїм власним досвідом. Таким чином, кожна дитина відчуває, що вона отримала щось особливе, саме те, що подобається.

Я, скажімо, проводжу заняття з плавання у басейні та навчаю навичок порятунку життя на воді. Це завжди було моїм улюбленим заняттям. Але насправді мені дуже важко вибрати щось одне з усіх занять у кемпі. Там безліч чудових занять. Ти можеш займатися STEM, журналістикою та публічними виступами, спортом чи навіть, долучитися до екстремальних пригод. Ми ходили в походи та займалися скелелазінням в Альпах!

Все це зосереджено на розвитку характеру і спільноти, громадянської компоненти, що, звісно, допомагає формувати особистість. В таборі є все: від розвитку на фізичному рівні, до набуття найрізноманітніших навичок, які необхідні в реальному світі.

Якщо вже точно називати, що мені найбільше імпонує, то це просто працювати з дітьми та допомагати їм зрозуміти, що їм подобається робити.

Особливо тішить, що коли я працювала з Оленою та її командою дивовижних скаутів, вони хотіли займатися дуже великим колом речей. Я хотіла зосередитися на тому, щоб з'ясувати, які їхні пріоритети, допомогти їм зрозуміти, що вони найбільше хочуть зробити. І я думаю, що це було те найкраще, що я хочу згадати з часів перебування в кемпі.

Олена

Завдяки Селбі діти у таборі безпосередньо вчились плавати різними стилями і здавали на швидкість. А ще нашим дітям дуже подобались  експерименти пов'язані з хімією, інженерією, моделінгом й іншими подібними цікавими речами.

У кожної дитини було на вибір три активності, тобто A, B, C. Кожен блок вони робили десь годину, а потім - наступний, де у них був інший скаут-лідер. І так вони переходили з активності до активності. 

Також була спеціальна програма High Adventure для дітей 14+ — вражаючі походи в гори на весь день з ночівлею, а також плавання. Загалом, це дуже інтенсивна й активна програма, розрахована лише для старших дітей. 

А що найбільш сподобалось українським дітям? 

Олена:

Майстер-класи майстрування з дерева. Там можна було робити різне — від скульптур до маленьких поробок. 

А хлопцям особливо сподобалась стрільба з лука і зі спеціальних рушниць. Там все було абсолютно безпечно і продумано. Наших дітей дуже хвалили, бо вони дуже швидко ці навички освоювали. 

Цікаво, що діти, які тільки прийшли в скаутинг, хочуть опанувати все. І для них, найменших, від 10 до 12 років, було дуже-дуже багато активностей. Наші скаути були під великим враженням, як і лідери, бо за ці 6 днів, що здається не дуже великим проміжком, у них було багато можливостей, аби спробувати багато з того, що хотіли, і побачити все, що хотіли. 

А хто вчить дітей усьому цьому? Чи потрібні люди певного фаху, аби їх навчати? 

Селбі: 

Зазвичай, вчать лідери, які або довго практикують подібні теми та  вчаться у цьому, або вже, наприклад, мають якісь сертифікати й більше знань в цій темі та знають, як цьому вчити. Немає такого, що, скажімо, журналістику викладають фахові журналісти, а конструювання —  інженери. 

Коли всі приїжджають у табір, то лідери мають тиждень часу для підготовки, проходять тренінги з різних спеціальних активностей. Але якщо ми говоримо про навички рятування життя, то тут лідери повинні бути точно сертифікованими й мати досвід, оскільки це велика відповідальність.

Так само, щодо унікальної програми high adventure — там працює лише сертифікований і досвідчений стаф.

Добре, дякую. Повернемося до України. Чи давно скаути в Україні? 

Олена:

Скаутинг в Україні бере свій початок з 10-их років 20-го століття, тобто тоді, коли він став популяризуватися в Європі.  Єдина, але потужна перешкода, яка завадила широкому розповсюдженню, це прихід  радянської влади. Тоді діяльність скаутів була повністю або частково згорнута. Тобто істинно скаутські організації розпустилися, деякі діяли підпільно, чи в еміграції. Ну а деяких “скаутів” ми знаємо як “піонерів”. Насправді ця радянська система мала дуже мало спільного зі скаутами.

Але український скаутинг, попри це все, розвивався, хоча і в еміграції. І потім, коли СРСР розпався, а Україна отримала незалежність, він отримав змогу поступово відроджуватися.

І вже у 2000 році почалася робота щодо організації скаутського руху в Україні, а у 2007 році було створено Національну організацію скаутів України, або НОСУ. А вже за рік НОСУ була признана ВОСР на Всесвітній скаутській конференції в Кореї.

Натепер, скаутинг активно діє, попри все.

Зараз є осередки українського скаутингу в Польщі? Цьому причина —  повномасштабна війна? 

Олена:

Так. Саме це стало причиною утворення таких осередків. Коли дуже багато сімей з дітьми втікали від війни і потребували  допомоги,   ЮНІСЕФ і  НСО різних країн обʼєднали зусилля та запустили проєкт ЮАкт, спрямований на допомогу біженцям та ВПО. Окрім України та Польщі, в ньому брали  участь країни-сусідки — Угорщина, Молдова, Словаччина, Румунія, та країни другого кордону — Чехія,  Литва, Латвія. Ми вдячні НСО цих країн за їхнє бажання стати частиною проєкту, адже саме ці держави приймали колосальний наплив біженців у перші місяці повномасштабної війни.

А оскільки програма була побудована на скаутському методі, то багато дітей зацікавилось і вирішили доєднатися до руху у довгостроковій перспективі. Дітям чи майбутнім лідерам ставало цікаво. Я, наприклад, одна з лідерів, хто нічого не знав про скаутинг. Але ця діяльність активно захопила мою увагу, а відтак, я долучилася в ході цього проєкту як волонтер, а потім стала лідером. Наразі у НОСУ уже 248 учасників Польщі, в Україні тільки з проєкту ЮАкт 466 учасників стали скаутами.

Ці цифри, утім, мінливі, позаяк діти разом з батьками переїздять, деякі повертаються в Україну, тож десь стає менше, десь більше скаутів.

Питання до Селбі. Які враження від українських дітей загалом? Чи ви бачите якусь різницю зі скаутами з США?

Селбі: 

Українські діти —  в когорті найбільш зацікавлених. Вони все хотіли робити, усім займатися. Ви знаєте, буває, що діти приїжджають в кемп і не дуже хочуть щось робити, або долучаються без ентузіазму. І ми були трохи шоковані, як українські діти хапалися за кожну можливість щось зробити, чомусь навчитися, щось спробувати. Вони робили це з великим захопленням і приділяли всьому велику увагу.

І навіть бар'єр в мові, який у деяких все одно був, хоча більшість знали англійську, ніяк не перешкодив їхньому бажанню та комунікації загалом. 

І після того, як закінчився кемп і ми робили summary, то лідери підкреслили, що українські діти — це єдині, з ким не виникало ніяких проблем, до них не було ніяких зауважень.

Взагалі лідерам з ними працювалося дуже-дуже легко, бо вони були мотивовані. І гарно, що не лише лідери вчили українських скаутів, а й діти вчили лідерів та інших дітей: мові та культурним звичаям. Таке круте двостороннє навчання.

Олена:

Але я сказала б, що це взагалі властиво скаутингу - двостороннє навчання, бо ми дуже багато чого вчимося від наших дітей.

Але наші діти акцентувалися на цьому, багато уваги надавали презентації нашої культури, поважаючи при цьому культури інших.

І декілька слів про сам Кандерштег — це одна з традиційних баз ВОСРу? 

Селбі:

Так, інтернаціональний скаут-центр є перманентним впродовж цього року, але наш Альпійський табір продовжувався два тижні, і це відбувається щороку.  

Олена:

Це перший всесвітній Скаутський центр, заснований ще самим основоположник скаутського руху - БіПІ. Він є  одним з найбільших скаутських центрів у всьому світі, і стає базою, де часто проводяться такі програми і табори. Скажімо, крім бойскаутів і скаутів, у нашому кемпі зібралося дуже-дуже багато міжнародних команд, буквально зі всього світу. І волонтери, які працюють там, теж були зі всього світу.

На той момент там працювала і наша координаторка з Польщі як волонтер, Маргарита Льовіна. Тобто це таке різнобарвне міжнародне середовище. Для нас надзвичайно цінне місце, яке дійсно надає багато можливостей та просуває скаутський дух.

Я хочу подякувати вам обом, особливо Селбі та всьому американському скаутському руху за підтримку українських дітей та за можливість долучитися до таких чудових активностей. 

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok