Дмитро Мілащук: платформа "The Ukrainian" об'єднала понад 100 українських психологів, які активно допомагають біженцям”

Дмитро Мілащук

Дмитро Мілащук, до лютого 2022 року, успішний коуч зі Швейцарії, який допомагав людям знаходити себе, нову роботу, будувати життя. Але після трагічних подій лютого минулого року покинув свою роботу. Просто зрозумів - вже не було достатньо ресурсу для того, щоб займатися чимось, крім волонтерства.

Не було, в першу чергу, емоцій та сил для того, щоб проводити ще якусь діяльність. Хотілося лише допомоги людям, які через війну потрапили у скрутне становище. Вже через декілька тижнів після початку війни Дмитро створює платформу "The Ukrainian" на якій об’єднує декілька важливих напрямків для допомоги українцям. 


Про те, що саме це за напрямки та як вони можуть стати у пригоді українцям, наша сьогоднішня розмова з Дмитром Мілащуком. 

Як ви зустріли новину про повномасштабне вторгнення Росії до України?

 - Відверто кажучи, для мене війна розпочалась ще в 2014 році. Разом з дружиною ми приймали участь в волонтерській допомозі. Тим, хто на фронті, і тим хто працює з військовими. Саме тому 24 лютого 2022 року для мене не була шокуюча новина, тому що всі бачили, що готувалися вторгнення та велика війна. Але після того, як це все розпочалося, то все ж в перші години був шок. Але вже 25 лютого включилися в допомогу. Ми допомагали інформаційно з організацією поїздок всім нашим знайомим, друзям, які були змушені покинути країну. Можна сказати, що моє життя кардинально змінилося за останній рік. Я вже протягом перших днів після початку великої війни вирішив припинити будь-яку іншу діяльність і зайнятися тільки волонтерством.

Тобто можна сказати, що війна вплинула і на ваше подальше життя?

 - Так, не зважаючи на те, що я досить давно вже не мешкаю в Україні, але я завжди підтримував зв'язки з Батьківщиною. Там в мене батьки, багато друзів.  І не зважаючи на те, що давно не мешкаю в Україні, для мене це особиста біль, так би мовити, особиста війна. Батьки мешкають у місті Кременчук Полтавської області. Місто досить далеко від лінії фронту, але було багато разів під ракетними обстрілами. Батьки на декілька місяців виїжджали з України. Вони вже похилого віку і було потрібно на деякий час їх вивезти, щоб вони відновилися. Але після цього прийняли рішення повернутися назад. І зараз вони живуть під постійними повітряними тривогами.

Розкажіть, будь ласка, про свій волонтерський проект, що він собою представляє? Основні напрямки допомоги.

 - В перші дні після того, як стало зрозуміло, що мільйони людей їдуть в Європу, я розпочав проект з допомоги працевлаштування. Первісна ідея була відкрити агенцію з працевлаштування, щоб допомогти українцям  знаходити необхідні вакансії. Але я досить швидко побачив, що таких майданчиків відкрилися багато, крім того, іноземні компанії та держави допомагали з вирішенням цього питання. Тому я вирішив відкрити майданчик на якому об'єднали всі рекрутингові агенції, які пропонували працевлаштування українцям. Щоб кожна людина, яка шукає роботу, могла знайти щось для себе. І так виник проект -“Hire the Ukrainian” на платформі - "The Ukrainian". Це такий собі інформаційний напрямок для всіх, хто шукає роботу і всіх хто її пропонує. Тобто на цьому майданчику було об'єднано всі на той час наявні платформи, агенції, які пропонували працевлаштування для українців в Європі та поза межами Європи також. Було декілька пропозицій працевлаштування в Сполучених Штатах Америки, в Канаді та навіть в країнах Азії.

Окрім інформації про вакансії, на сайті hiretheukrainian.com також можливо знайти корисні поради з підвищення кваліфікації, вивчення мов, створення резюме, особливостей працевлаштування в різних країнах.

За цей час вже є результати…

 - Так. За час, який пройшов з моменту відкриття, а це був початок березня 2022 року, проект платформи відвідало майже п'ятнадцять тисяч унікальних шукачів роботи. Ми їх на пряму не працевлаштовуємо, а надаємо інформаційну підтримку. Вони провели більш ніж двадцять одну тисячу сесій на сайті. І окрім того, це були також консультації з працевлаштування, зі створення свого резюме. Тобто все, що стосується пошуку роботи, все, що може допомогти в цьому напрямку.

 

 

З часом ви розвили інші напрямки допомоги українцям?

 - Саме так. Я коуч за фахом з більш ніж двадцятирічним досвідом роботи з людьми. Працював директором з розвитку персоналу в одній з найбільших міжнародних корпорацій. Так і виник проект - "Coach the Ukrainian", який орієнтовано на українців, що мешкають в Швейцарії. У проекті приймають участь як українські коучі, так і коучі зі Швейцарії. Ми допомагаємо людям відкрити нову сторінку в своєму житті, через коучінг, через цей досить потужний інструмент особистого розвитку. Ми допомагаємо людям зрозуміти, куди вони хочуть рухатись саме зараз. Вже неможливо повернутися в 23 лютого, але потрібно рухатися вперед та будувати своє життя. Вже більш аніж сто сімдесят людей звернулися до нас у рамках цього напрямку. Всі вони отримали корисну інформацію. Також було проведено майже п'ятдесят особистих сесій.

В рамках проекту  #coachtheukrainian записуємо також подкасти з інформацією, яка може бути корисна для людей, які і мешкають і бажають мешкати й надалі у Швейцарії. Бажають працевлаштуватись та знайти житло. Тобто на сайті можна побачити, слухати подкасти з різноманітних питань, які виникають у переселенців, коли вони мешкають у Швейцарії.

Ще один проект платформи - "Mental Health" - психологічна допомога українцям. Проект об'єднує понад 100 українських психологів з різноманітних напрямів, які також допомагають українцям вже з точки зору психологічної адаптації до нових умов існування, до нових умов виховання дітей. Вони працюють як українською, так і російською мовами. На початку проекту ми проводили безкоштовні консультації. Але зараз перейшли на те, щоб люди перераховували донати за роботу спеціалістів. Адже ще одна мета саме цього проекту - допомагати психологам. Це також українці, які теж не можуть довго продовжувати безкоштовно працювати.

З часом з цього напрямку вийшов проект реабілітації українських військових і допомоги їх сім'ям - NIKA. Особисто для мене це один з найважливіших напрямків проекту і всієї моєї волонтерської діяльності. Тому що ми вже бачили, починаючи з 2014 року, що військові, які повертаються з війни, їх реінтеграція до цивільного життя і суспільства, болюча проблема. Тому що багато військових повертаються з проблемами емоційного стану. Кожен військовий, незалежно від того, що він чи вона пройшли, повертаються іншою людиною,  і треба докласти зусиль для того, щоб допомогти їм в реінтеграції. І це те чим зараз займається проект, який ми організували разом з військовими психологами, які наразі працюють в Україні, в Києві і в Запоріжжі. Вони  допомагають військовим, допомагають дружинам військових впоратися з тими психологічним проблемами, які виникають. В майбутньому це буде, на мій погляд, найголовніша проблема українського суспільства після перемоги - реінтегрувати в цивільне життя сотні тисяч військових, які повернулися з війни.  Потрібно буде дуже багато таких ресурсів і таких проектів, які будуть займатись відновленням військових.

Ось це всі напрямки проектів, якими ми займаємося. Всі вони об'єднані в проект "The Ukrainian", ідея якого об'єднувати, ініціативних і активних українців, де б вони не мешкали, для того, щоб вони могли докладати свої зусилля в відновлення і відбудову країни після перемоги, а також в європейську інтеграцію.

Тобто, українці можуть звертається до вас та отримати повний спектр допомоги…

Дійсно, так, тому, що в нас є кваліфіковані спеціалісти з багатьох напрямів. Після того, як ми розмовляємо з людиною чи після того, як вона перегляне все, що є на платформі, ми може обрати, що саме їй потрібно зараз, тому що все це дуже взаємопов'язано. Для того, щоб почати нове життя, потрібно владнати свій емоційний стан. Для цього існує проект "Mental Health". Якщо вже людина змогла рухатися вперед, ми можемо допомогти через коучінг. Шукає роботу - є досить багато інформаційних ресурсів на проекті "Hire the Ukrainian", що може допомогти людині знайти нову професію, роботу або ж вибрати країну, в якій він чи вона хочуть мешкати. Якщо це військовий, який потребують психологічної допомоги, для нього є також проект.

Що ще є перевагою платформи "The Ukrainian" - якщо у вас є власний проект на відбудову, на підтримку України, і ви бажаєте його розвивати, то може прийти з цим проектом, і ми також допоможемо рухати його вперед. Допоможемо своїми порадами, досвідом, всім, через що ми вже пройшли свого часу.

Якщо проаналізувати рік, який минув, що найскладніше було для вас у цей період? 

Для мене особисто найбільш складним було підтримати свій емоційний стан і продовжувати допомагати людям, незважаючи на те, як це важко. Тому що дійсно, особливо в моєму напрямку волонтерської діяльності, коли ти допомагаєш іншим - емоційно досить складно. Адже ти через себе пропускаєш всі трагедії і все те, що трапляється з людьми, яким допомагаєш. Щоб відновлюватися, на деякий час потрібно повністю перевести свою увагу на іншу діяльність. Взагалі допомагає вміння час від часу переключатися. І це нормально та потрібно. Я просто ставлю всі проекти на паузу і на декілька днів беруть міні відпустку чи відпочинок для того, щоб відновитися і не заганяти себе, не вигоріти. В цьому також допомагають невеличкі подорожі. На щастя в мене є можливість подорожувати і я користуюсь цією можливістю для того, щоб відновлюватися. Для мене подорожі - дійсно такий спосіб підтримувати себе в належному емоційному стані. Це те, що мені дуже допомагає.

 

Ви відвідали більше 70 країн світу. Я так  розумію, що подорожі для вас уже більше, ніж хобі…

 - Подорожі - спосіб життя, відчуття свободи які вони дають. Тому що свобода для мене дуже важлива. А по-друге, можливість зустріти неймовірних людей. І це те, що я дуже ціную.

Які подальші плани проекту? 

 - Я вважаю, що нових напрямків не треба додавати, вже є достатньо всього з чим працювати. На жаль, навіть якщо війна закінчиться завтра, що теж не гарантовано, криза, яка пов'язана з нею, буде продовжуватись роками, і треба до цього готуватися. Налагодити всі ресурси для того, щоб допомагати людям, які постраждали від війни, і допомагати людям, які будуть відбудовувати. Всі основні напрямки нашого проекту будуть продовжуватись, вони будуть розвиватися. Ми будемо залучати більше людей і  шукати фінансове спонсорство. Зі мною працюють дуже цікаві, потужні люди в кожному з напрямків наших проектів. Ми разом продовжимо розвивати спільноту українців, які допомагають один одному, які допомагають відновлювати нашу Країну.

 

Адреси проектів допомоги українцям платформи "The Ukrainian" та соцмереж:

The Ukrainian

Hire The Ukrainian

Coach The Ukrainians

Mental Health

Nika Help Center

 

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok