Не можна чекати перемоги не готуючись до неї - Українці у Швейцарії навчаються відбудовувати свою країну

CAS Rebuild Ukraine core team

Томас Ронер, професор Бернського університету прикладних наук вже 25 лютого 2022р на своїй сторінці в Фейсбук залишив допис про те, що хоче допомогти Україні та українцям. На початку війни таких емоційних обіцянок від різних людей було багато, але не всі вони були реалізовані. Як виявилося, Томас - людина твердого слова та діла. Він не просто висловив українцям солідарність, а запропонував щось конкретне та дієве, що реально допоможе людям та країні.

На допис також відреагувала колега Томаса з університету. Як результат їх сінергії у лютому 2023 у Швейцарії було започатковано освітній курс з відновлення України - CAS Rebuild Ukraine.

Цей проект, під керівництвом Томаса Ронера - приклад того, як людська солідарність, емпатія і велике бажання допомогти, можуть зробити неймовірні речі.

CAS Rebuild Ukraine – практико-орієнтована програма підвищення кваліфікації для українських біженців зі статусом захисту, пов’язаних із будівельним сектором, а також українців, які вже проживають у Швейцарії, або людей з організацій допомоги, які беруть участь у відбудові, які тривалий час проживають у Швейцарії, та для членів гуманітарних організацій, які також братимуть участь у відбудові. 

Курс дозволить оволодіти конкретними інструментами, необхідні для відновлення країни після завершення військових дій. Для Бернської Вищої школи прикладних наук цей формат став абсолютно новим досвідом організації викладання та навчально-методичної роботи.

Програма вже розпочалася наприкінці лютого і триватиме чотири місяці. Загалом на курс записалися 30 людей, із них 27 – жінки. Багато хто з них має досвід роботи у будівництві чи енергетиці. Інтерес до програми великий, тому планується продовжити її ще й восени 2023 року.

Ключовим питанням на початку проекту було фінансування. Навчання коштує 6500 швейцарських франків. Для біженців, зрозуміло, це дуже значна сума, тому Томас Ронер, людина з великим та щирим серцем, організував збір коштів через приватні бізнес-компанії, фонди та окремих осіб, які погодилися взяти на себе спонсорську допомогу та оплатити навчання українців.

Більш детально про сам курс, його учасників та майбутні результати ми поспілкувалися з Томасом Ронером та членом Core team CAS Rebuild Ukraine Мар'яною Мельникович.

Томаса Роне та основна команда проекту

Мар'яно, будь ласка, розкажи нам, про що цей курс.

 У дусі допомоги людям та з вірою в те, що освіта є найбільш стійкою інвестицією й було створено CAS Reconstruction of Ukraine. Курс безперервної освіти був розроблений у тісній співпраці з експертами бізнесу, науки, досліджень та влади. В першу чергу він направлений на те, щоб дати можливість біженцям зробити реальний внесок у відновлення України після нашої перемоги. Наші учасники працюватимуть над підготовкою реальних проектів реконструкції конкретної школи, дитячого садка чи енергетичних об'єктів. На сьогодні ці напрямки є дуже актуальними для України. Проекти пропонують самі студенти, ми ж даємо їм методи та інструменти для їх реалізації. У роботі освітнього блоку та у його наповненні беруть участь не лише Бернський університет, а й ще кілька вищих навчальних закладів Швейцарії та України, які визначають можливі проекти та розробляють рішення щодо їх реалізації. Освітній блок носить гранично-практичний характер і розрахований на людей, які вже мають відповідну професійну освіту та досвід. Приклади проектів у галузі відновлення надходять безпосередньо з України, а на заняттях йдеться про такі конкретні речі, як проведення аналізу завданих будинкам збитків, планування відновлення мереж водо- та електропостачання, допомога у реконструкції пошкоджених будівель або об'єктів інфраструктури. Експертиза вже реалізованих і запланованих проектів забезпечує високий рівень практичної значущості.

Мар'яна Мельникович

Як самі учасники курсу бачать своє майбутнє по завершенню програми?

 Треба відзначити, що усі наші 30 учасників пройшли досить жорсткий відбір. Конкурс був три людини на місце. Усі, хто потрапив до програми, дуже освідченні та кваліфіковані спеціалісти. До слова, не всі вони за фахом будівельники, є юристи, економісти чи піарники. Стосовно того, як вони себе бачать після завершення навчання, то усі дуже мотивовані повернутися до України і працювати над проектами відбудови держави. Ця думка їх надихає старанно працювати. Вже розпочато роботу над певними проектами, адже усі приїхали з того чи іншого регіону України та знають певні запити своєї місцевості.

Чи є якісь особливості у викладанні цього курсу?

 Все навчання буде базуватися на сучасних підходах будівництва та планування. Наша програма сфокусована на проектах сталого розвитку та ефективне використання природних ресурсів. Адже відбудова України – не тільки стосуватиметься інфраструктури, але й створення нового типу господарювання. Також хочу відзначити, що ми будемо фокусуватися не лише на питання великих міст, але й на відбудові українських сіл. Якраз один з наших проектів стосується будівництва смарт-віл у сільській місцевості. Ми хочемо вдихнути в традиційне українське село нове життя, щоб люди, які після війни туди повернуться, мали не лише житло, але й роботу. Ми дуже прагнемо того, щоб цей курс надав позитивний імпульс для розвитку України.

Томасе, що ви відчуваєте, коли проект уже презентовано?

 Ви знаете, це абсолютно фантастичне почуття. Для мене це абсолютно визначний момент. Я дуже вражений тим, що ми з командою змогли зробити за такий короткий період часу. Головне - створено умови для людей, які готові навчатися та з часом повернутися в Україну та розпочати процес її відбудови.

Ви задумали цей проект ще в березні 2022 року, тобто майже в перший місяць війни. Але тоді не так багато людей, навіть у Швейцарії, вірили, що Україна переможе. Що було для вас головним поштовхом? Як ви до цього прийшли?

 Головним імпульсом у перший момент було те, що Росія напала на Україну, яка захищається від цієї страшної військової навали. Але ж ця історія, на мій погляд, все ж набагато ширша, ніж здається. Адже українці сьогодні захищають мир і демократію в Європі, і це важливо. Для себе я подумав, що повинен якось допомогти, щось повернути українському народу за цю велику жертву. Я вважаю, що не можна чекати на перемогу не готуючись до неї. Так, ми сьогодні не знаємо, скільки триватиме ця жахлива війна, але я впевнений, що перемога буде на українському боці, а вже після закінчення війни процеси відновлення країни повинні бути запущені негайно. Ми повинні готуватися до цього моменту вже сьогодні.

Ви об’єднали багато різних університетів та компаній навколо цього проекту. Як це стало можливим за досить короткий проміжок часу?

 Особисто я намагаюся йти шляхом швидко. Я вмію працювати, і завжди шукаю пряму дорогу до когось чи до якоїсь мети. У нас є асоціація швейцарських університетів. Я їм зателефонував щоб запитати їх: «Гей, ось моя ідея, моя концепція. Що ви думаєте? Ви з нами?» Вони сказали: «Так, звичайно». Я в будівельній сфері 40 років. Також у мене була компанія з програмного забезпечення. Я знаю всі компанії, що займаються будівництвом з дерева. Скажу так - усіх учасників було легко залучити до цього проекту, тому що ця справа має сенс і велику мету - допомогти людям та Україні.

Томасе, ви взяли конкретні проекти для конкретного регіону?

 

 

 Так. У нас уже є різні проекти. Декілька їх від компанії Geistrich Chemical. У них дійсно є цікаві та важливі проекти. Один - це садочок, а інший - ремонт студентських будинків. Це означає, що ми можемо безпосередньо перейти до реального проекту та працювати над ним.

У Швейцарії є щось спільне з Україною, наприклад, використання матеріалів. Також у нас надзвичайно велика перспектива використання деревини, але цей напрямок на сьогодні недостатньо розроблений.

 В Україні не вистачає деревообробної промисловості. Це велика проблема. Є лісопильні і все, а деревообробна промисловість в Україні відсутня. Це означає, що ви надаєте багато цінних ресурсів в інші країни. Якщо ви експортуєте тільки круглий ліс, дерева, то держава просто втрачає великі природні багатства. І якщо ми хочемо замкнути цей ланцюжок створення вартості, то можемо багато допомогти в будівництві з деревини, а також у лісопромисловості. Щоб були підприємства, які можуть робити саме продукцію, Я вважаю, це важливо кроком для зміцнення економіки України.

Дуже зворушив той факт, що ви дбаєте також про дітей жінок, які приймають участь у цьому курсі.

 Як на мене, то це компоненти нормальної людини - співчуття, допомога чи турбота. З першого моменту, коли ми разом розпочали працювати, моя дружина і я, було зрозуміло - ми хочемо навчати жінок, які змогли виїхали з України зі своїми дітьми. Ми розуміли з самого початку, що не залучимо їх до наших курсів без вирішення питання - що їм робити з їхніми дітьми. Як вони можуть фінансувати транспорт від університету до університету? Чи є у них є ноутбук? А якщо їм довелося тікати з дітьми, то у них, мабуть, що немає з собою ноутбука, тому ми повинні організувати і його. Це не те, що ми зазвичай робимо в університеті. Це було додатково. У мене є моя основна команда, і вона дуже допомогла з вирішення усіх цих важливих життєвих питань.

Томас Ронер з дружиною

На презентації присутня ваша дружина. Вона підтримує вас із самого початку?

 Так, звісно. Ми знайомі 54 роки, були разом ще в садку. А потім не бачилися... 30 років, а коли зустрілися знову, то одружилися. Вона моє життя.

Яка надзвичайна історія.

 Так, ми хороша команда. Без неї неможливо було б нічого зробити.

 

 Після завершення війни учасники CAS Rebuild Ukraine для себе не бачать іншої альтернативи, окрім повернення до України для її відбудови. Що ж, Україна чекає на перемогу та висококваліфікованих спеціалістів.

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok