Посол Клод Вільд: «Це не просто черговий конфлікт, де паралельно ми можемо працювати як завжди»

Claude Wild

Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд як ніхто інший знає високу ціну свободи та миру в Європі, яку щодня сплачує Україна. Він переконаний, що війна за свободу в Україні – це війна за свободу в Європі.

За роки дипломатичної роботи Україна справді стала рідною для пана Вільда країною. Під час повномасштабної війни він особисто відвідує гарячі точки України для надання гуманітарної допомоги цивільному населенню. Про українців він говорить із захопленням, характеризуючи народ як володаря рідкісної комбінації «магічного трикутника людських чеснот»: сили, розуму та серця.

Про глибоку всебічну підтримку Швейцарії, нові напрямки співпраці з Україною, а також актуальні проєкти, реалізація яких уже розпочалася, в ексклюзивному інтерв'ю розповів посол Швейцарії в Україні Клод Вільд.

 - Ваше відрядження до України розпочалося ще до війни. У цей непростий період Ви багато часу провели в Україні. Виїжджаючи за межі Києва. Як змінилася Ваша думка щодо України? Чи відкрили Ви для себе щось нове?

З 2019 року до повномасштабної російської агресії 24 лютого 2022 року я виявив, що Україна є агропромисловою наддержавою, а також країною культури, історії, науки, творчості, промисловості та різноманітності. Україна, безумовно, є європейською країною, і процес її трансформації у бік європейських соціальних стандартів йшов повним ходом.

Що я хотів би додати зараз. Багато хто говорить про блискучу стійкість українців. Звідки це? Я спостерігаю, що українці мають високий відсоток володіння тим, що називаю магічним трикутником людських чеснот. Що це? Це рідкісне поєднання сили, розуму та сердечності. Я дуже захоплююся цим поєднанням якостей і бачу, що це дозволяє багатьом українцям бути такими стійкими у цій непростій ситуації.

Ще одне спостереження пов'язане із ядерною загрозою. Чи змінить вона хід війни, якщо вона буде використана російськими агресорами? Думаю, це трагічно збільшило б кількість жертв, але не послабило б рішучості українців продовжувати боротьбу за свою землю та за свій народ.

 - Бути послом у мирній державі та в країні, де триває жорстока війна, – різні речі. Це вимагає внутрішньої сили та готовності працювати у рази більше. Що Ви особисто переосмислили під час війни? Як дипломат та як людина?

Як людина, я дізнався від українського народу, що насправді означає боротися і бути готовим померти за свободу та за право існувати як незалежна Нація. Мужність та стійкість українців вражають!

"Сьогодні нова приказка про Україну – бути «сильним, розумним та щедрим, як українець»

Як дипломат, я дізнався, що означає організувати країну в усіх економічних та соціальних сферах суспільства, щоб мати можливість підтримувати необхідні військові зусилля, щоб дати передовим військам кошти для захисту країни та звільнення тимчасово окупованих територій країни.

 - Ви та команда Посольства продовжуєте працювати в Україні навіть у дні справжньої війни. Чи звикли вже до звуків повітряної тривоги та відключення електрики? Наскільки відрізняється ваше повсякденне життя тут?

Ми підлаштовуємося до ситуації, як і українці. Однак наше становище менш тяжке, ніж у звичайних громадян України, бо наші родини репатрійовані, що дозволяє нам зосередитись на роботі. Крім того, ми маємо регулярні ротації, щоб побачити наші сім'ї, що є великим привілеєм.

Попри позицію нейтралітету Швейцарії, Ви досить прямо говорите про ситуацію в Україні. Ви назвали Україну подарунком для Європи, розуміючи, які б ризики існували для Європи, якби Україні не вдалося протистояти російському наступу в перші дні війни. Проте громадяни Європи за ці дні втомилися від новин із України. Які, на Вашу думку, найважливіші висновки слід зробити великій європейській спільноті щодо цієї війни?

Європейські нації не можуть дозволити собі «втомитися від новин з України» саме з тієї причини, що агресивна війна Росії – це війна за вільну Україну так само, як і війна за вільну Європу.

Що це означає для Європи? Це не просто черговий конфлікт, коли ми можемо паралельно займатися звичайними справами. Архітектуру безпеки Європи зруйновано 24 лютого, довіри більше немає. Це означає, що ми перебуваємо в новій парадигмі, яку маємо перебудувати на нашому континенті в політичному плані, з погляду безпеки та економіки. Українці захищають набагато більше, ніж свою країну. Ця війна зачіпає весь світ. Європа, включаючи Швейцарію, також зазнала нападу: наша безпека і наше процвітання зазнали нападу, багато іноземних інвестицій, що були надані Україні, більше не є ефективними. Заводи зруйновано. Це непряма атака на наші інтереси. Це війна у Європі на території України.

"Ми закликаємо наших підприємців інвестувати у ті частини країни, де життя протікає нормально. Економічний фронт, як другий фронт, також дуже важливий для України"

Росія перетнула кілька червоних ліній, які не перетинала з 1945 року. Виправданням цьому є наративи, які є ланцюгами брехні.

Ми бачимо порушення міжнародного гуманітарного права, військові злочини та злочини, які мають явний геноцидний характер. У цьому я особисто переконався, коли був у Ізюмі з іншими послами. Ми бачили свідчення трьох видів злочинів. По-перше, напади російських військ на цивільне населення - нападу зазнали об'єкти цивільної інфраструктури, житлові будинки без будь-яких військових розпізнавальних знаків. Другий вид злочинів - тортури та вбивства мирних жителів під час окупації, а третій - страти військовополонених. Усе це злочини, заборонені міжнародним правом.

Сьогодні лише Україна розплачується кров'ю, бо бойові дії та ракетні удари розгортаються на її території. Ось чому європейські держави мають не лише засудити та накласти санкції на Росію, а й активно підтримувати Україну, щоб її населення могло вижити та відновити країну, її економіка могла функціонувати, а її армія могла перемогти агресора на полі бою.

 - Швейцарія активно підтримує Україну у цей непростий час. Днями у рамках зимової сесії парламент Швейцарії затвердив додатковий кредит на Зимову допомогу Україні у обсязі 100 млн. швейцарських франків. Швейцарія підтримала Україну у сферах цифровізації, агропромислового сектору, енергоефективності, водопостачання, розвитку міської інфраструктури та охорони здоров'я. Ви підтримуєте економіку України, закуповуючи гуманітарні продукти безпосередньо в українського виробника, а не імпортуючи (приклад співпраці з компанією Астарта). Які важливі проєкти припинила війна? Які нові ініціативи виникли?

Наші водні проєкти на Донбасі довелося зупинити, бо райони нашої діяльності або тимчасово окуповані, або перебувають у зонах активних бойових дій. Натомість ми розпочали проєкти з відновлення водної інфраструктури у звільнених районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей.

Гуманітарна допомога займає надважливе місце у нашому порядку денному. Ми не просто даємо гроші установам, ми робимо це самі – наприклад, у Харківській області, Чернігові, на північ від Києва. Ми хочемо бути корисними, роблячи речі безпосередньо спілкуючись і взаємодіючи з місцевими громадами, що є справді по-швейцарськи - знизу вгору.

Ми продовжимо надавати нашу гуманітарну допомогу. Одним із пріоритетів є підтримка у забезпеченні медичних потреб та сприяння реалізації програм психічного здоров'я в Україні.

Ми хочемо брати активну участь у гуманітарному розмінуванні. Тут є чим зайнятися: ми можемо надавати технології, постачати машини для розмінування, підтримувати проєкти з інформування про мінну небезпеку та організовувати навчальні курси для саперів.

"Українці мають високий відсоток володіння тим, що називаю магічним трикутником людських чеснот. Це рідкісне поєднання сили, розуму та сердечності"

Ще один вектор нашої допомоги - підтримка українських залізниць. Ми є великою нацією поїздів. І ми справді можемо підтримати Україну щодо залізничного потенціалу та відновлення інфраструктури.

Ми закликаємо наших підприємців інвестувати чи продовжувати інвестувати у ті частини країни, де життя протікає нормально. Економічний фронт, як другий фронт, також дуже важливий для України.

Швейцарія також активно підтримує відновлення України. Під час війни Україна вже планує та реалізує перші етапи відновлення, це приголомшливо!

 - В одному зі своїх інтерв'ю перед війною Ви сказали, що «Україна сприймається як поєднання трьох понять: корупція, Чорнобиль, конфлікт». Що б Ви сказали про ці поняття зараз? Чи вважаєте Ви, що війна в Україні форсувала формування іміджу країни у світовій спільноті?

Цитата не зовсім точна, бо я сказав, що для тих, хто не знає Україну, країна часто сприймається в асоціації з цими трьома поняттями. А для тих, хто знає Україну, країна означає відкритість, оригінальність та можливості, що є однозначно позитивним висновком. Тепер завдяки величезному українському опору російської агресії весь світ бачить, що Україна – країна сили, розуму та серця. Сьогодні нова приказка про Україну – бути «сильним, розумним та щедрим, як українець».

"Ми перебуваємо в новій парадигмі, яку маємо перебудувати на нашому континенті в політичному плані, з погляду безпеки та економіки"

 - Мільйони українських біженців залишили країну. Швейцарія допомагає українцям стати на ноги та інтегруватися у нове середовище. Що, на Вашу думку, може сприяти ефективнішій інтеграції? На що нам слід звернути увагу (і швейцарцям, і українцям у Швейцарії), щоб час взаємодії був максимально продуктивним для обох країн.

Переважна більшість українців (переважно жінки та діти), які знайшли притулок у Швейцарії, хочуть якнайшвидше повернутися додому. Ми у Швейцарії повинні сприяти інтеграції цих тимчасових біженців у швейцарське суспільство та економіку, і надати їм можливість продовжувати розвивати українські традиції. Українські біженці повинні використовувати час у Швейцарії для створення сильних мереж, які опікуватимуться Україною вже під час війни та після неї, на етапі повоєнного відновлення, за допомогою інвестицій, дружби, підтримки, подорожей та стосунків між людьми.

 - Якою Ви бачите нашу співпрацю, коли війна закінчиться? Як Україна може сприяти створенню інноваційної та сталої майбутньої європейської держави?

Розширення та поглиблення двосторонніх відносин має бути нашою спільною метою. Ці відносини повинні виходити за межі звичайних політичних та економічних сфер, але розвиватися також у суспільній, науковій, культурній, академічній та освітній, а також у технологічній сферах.

 - Якою є Ваша особиста мотивація підтримки України?

Вчиняти правильно; підтримати всіх моїх українських друзів і хоробрий український народ; дякувати Україні за те, що, захищаючи себе, вона також захищає Європу від російської агресії та варварства.

 - Що Ви зазвичай кажете швейцарцям, коли вони запитують Вас про Україну?

Я говорю три речі:

1) Їдьте в Україну і побачте країну - вона приголомшлива!

2) Їдьте в Україну і знайомтеся з людьми - вони чудові!

3) Підтримайте Україну зараз!

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok