Українські традиції Великодня

Великодні традиції

Великдень має велике значення серед усіх християнських народів, включаючи українців. Це свято святкується з традиційними ритуалами, як релігійними, так і світськими.

Піст

Великдень настає після Великого посту - найжорсткішого посту в християнстві. Він триває сім тижнів. Протягом цього часу заборонено їсти м'ясо та пити алкоголь. Вживання риби, яєць та молока суворо обмежене й дозволяється лише у певні дні. Протягом сьомого тижня посту діють найсуворіші обмеження. У понеділок та середу дозволяється їсти горіхи, насіння, хліб, сирі овочі та фрукти без масла. У вівторок, четвер та суботу дозволяється їсти холодну їжу без масла. У п'ятницю слід повністю утриматися від будь-якої їжі.

Богослужіння

Easter

Напередодні Світлої неділі, в ніч з суботи починається Свята літургія. Під час цього обряду священнослужителі виходять з храму та обходять його. Процесію супроводжує гучний дзвін церковних дзвонів.

Паска та писанки

Це обов'язкові атрибути Великодня. Паска - особливий український великодній хліб, який господині печуть перед святом. Українські писанки - розмальовані варені курячі яйця. Усе це, а також інші українські великодні страви зазвичай приносять на великоднє богослужіння, щоб освятити їх. Вважається, що після богослужіння ця їжа має особливі священні властивості. Виготовлення українських писанок - це досить цікавий процес. Існує багато технік фарбування, як простіших, так і більш складних. Українське мистецтво розписування яєць відоме поза межами країни.

Paska

Великоднє привітання

В Україні поширене вітання "Христос Воскрес!" замість "З Великоднем!". Починаючи з недільного ранку і протягом наступних тридцяти днів українці зазвичай "христосаються" - вітаються один з одним словами "Христос Воскрес!". На вітання відповідають "Воістину Воскрес!" і тричі цілуються у щоки.

Великоднє вогнище

Великоднє вогнище відіграє велику роль у богослужінні та народних святкуваннях. Воно символізує Світло Боже, що освітлює всі народи після Воскресіння Христового. Вогонь прибуває з Храму Святого Гробу в Єрусалимі, після чого священики урочисто несуть його до своїх храмів. Віруючі запалюють свої свічки від нього. Після богослужіння багато людей несуть лампаду з вогнем додому, де намагаються зберегти його протягом року.

Candle

Великодній обід

В кінці найжорсткішого посту всі християнські віруючі куштують звичайну, тобто не пісну їжу. В Україні це називають "розговіння". Люди збираються за святковим столом і їдять все, що було заборонено у Великому Пості. Одним з цікавих елементів великоднього обіду є розбивання писанок. Двоє людей беруть яйця та стукують їх одне об одне. Той, чия писанка розбивається першою, програв.

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok