Піст
Великдень настає після Великого посту - найжорсткішого посту в християнстві. Він триває сім тижнів. Протягом цього часу заборонено їсти м'ясо та пити алкоголь. Вживання риби, яєць та молока суворо обмежене й дозволяється лише у певні дні. Протягом сьомого тижня посту діють найсуворіші обмеження. У понеділок та середу дозволяється їсти горіхи, насіння, хліб, сирі овочі та фрукти без масла. У вівторок, четвер та суботу дозволяється їсти холодну їжу без масла. У п'ятницю слід повністю утриматися від будь-якої їжі.
Богослужіння
Напередодні Світлої неділі, в ніч з суботи починається Свята літургія. Під час цього обряду священнослужителі виходять з храму та обходять його. Процесію супроводжує гучний дзвін церковних дзвонів.
Паска та писанки
Це обов'язкові атрибути Великодня. Паска - особливий український великодній хліб, який господині печуть перед святом. Українські писанки - розмальовані варені курячі яйця. Усе це, а також інші українські великодні страви зазвичай приносять на великоднє богослужіння, щоб освятити їх. Вважається, що після богослужіння ця їжа має особливі священні властивості. Виготовлення українських писанок - це досить цікавий процес. Існує багато технік фарбування, як простіших, так і більш складних. Українське мистецтво розписування яєць відоме поза межами країни.
Великоднє привітання
В Україні поширене вітання "Христос Воскрес!" замість "З Великоднем!". Починаючи з недільного ранку і протягом наступних тридцяти днів українці зазвичай "христосаються" - вітаються один з одним словами "Христос Воскрес!". На вітання відповідають "Воістину Воскрес!" і тричі цілуються у щоки.
Великоднє вогнище
Великоднє вогнище відіграє велику роль у богослужінні та народних святкуваннях. Воно символізує Світло Боже, що освітлює всі народи після Воскресіння Христового. Вогонь прибуває з Храму Святого Гробу в Єрусалимі, після чого священики урочисто несуть його до своїх храмів. Віруючі запалюють свої свічки від нього. Після богослужіння багато людей несуть лампаду з вогнем додому, де намагаються зберегти його протягом року.
Великодній обід
В кінці найжорсткішого посту всі християнські віруючі куштують звичайну, тобто не пісну їжу. В Україні це називають "розговіння". Люди збираються за святковим столом і їдять все, що було заборонено у Великому Пості. Одним з цікавих елементів великоднього обіду є розбивання писанок. Двоє людей беруть яйця та стукують їх одне об одне. Той, чия писанка розбивається першою, програв.