Шляхами пивоварів: Де спробувати найкраще швейцарське пиво з віковою історією

швейцарське пиво

Наша авторка, тревел-блогерка Анастасія Кобітєва пропонує відвідати красиві містечка Сент-Галлен та Аппенцель і дізнатися історію місцевого пива. Мандрівка обіцяє бути захоплюючою та смачною.

Швейцарія - країна якості. Це стосується будь-якої галузі. Хочу розповісти про смачне швейцарське пиво й чи не найкрасивіші місця  у цій країні, пов'язані з цим чудовим  напоєм. Швейцарське пиво не настільки знамените, як, наприклад, німецьке або чеське, але точно не поступається йому за якістю.

Незважаючи на близькість до Німеччини, пивоваріння в Швейцарії зародилося завдяки Ірландії. У 7 столітті один ірландський монах заснував абатство неподалік від західного берега Боденського озера. Кажуть, що звали того ченця Святим Галлом. З яким швейцарським містом вам співзвучне це ім'я? Правильно, Сент-Галлен. Саме воно стоїть на місці абатства.

Ансамбль абатства в Санкт-Галлені, Швейцарія

Це популярне туристичне містечко з визначними пам'ятками рівня ЮНЕСКО, обплутане стежками для хайкінгу, про одну з таких стежок, що пов'язана з одним із найвідоміших брендів пива і піде далі розповідь. 

Але а поки повернемося до пива.

Суто швейцарське пиво

Саме в абатстві Святого Галла почали вперше варити пиво на теренах Швейцарії, і дуже швидко пивоваріння в цій країні стало популярним ремеслом і широко поширеною традицією.

Аж до 19 століття пивоваріння у тут залишалося промислом монастирів і домашніх господарств. І лише новітні технології промислової революції дали змогу варити пиво у великих обсягах і незмінно високої якості. На початок 20 століття на території невеликої Швейцарії вже налічувалося близько 500 пивоварень.

Цікаво, що протягом тривалого часу великим транснаціональним корпораціям не вдавалося відкрити виробництва у Швейцарії, тому в країні вдалося розвинути і зберегти особливу культуру пивоваріння. Швейцарське пиво вважається дуже самобутнім. Рекомендуємо спробувати місцеві сорти та скласти власну думку. 

До речі, на території абатства Сент-Галлен  пивоварня працює і досі, тож одразу раджу завітати туди. Це Bierbrauerei Schützengarten - найстаріша в країні пивоварня і при цьому одна з найбільш технологічних! 

Недалеко від Сент-Галлена розташоване містечко Аппенцель, що славиться неймовірними краєвидами і якісними продуктами. Відвідавши місцеву пивоварню Brauquöll Appenzell, можна на власні очі побачити весь процес, як з найчистішої гірської води виходять два найвідоміші сорти місцевого пива: Appenzell і Säntis Malt.

Як туди потрапити?

Наш маршрут починається зі станції Wasserauen. І тут на нас чекає хайкінг - є два варіанти маршруту угору. Один через ліс і лісовою стежкою, інший - асфальтованою дорогою, де можна піднятися та спуститися з візочком, але подекуди підйом буде крутий, тож будьте до цього готовими. 

Шлях займе близько години залежно від вашого темпу. 

У кінці маршруту вам відкриється приголомшливий краєвид на  озеро, в ясну погоду ще й гора Santis. Ви зробите неймовірно красиві світлини!

Історія бренду  

Це пиво з історією та відмінним смаком, що вдовольнить будь-якого гурмана.

Історія цього пива бере свій початок 1810 року з відкриття невеликої пивоварні.

Згодом акції цієї пивоварні незабаром купує сім'я Фесслерів, а згодом один з її представників -  Йоганн Йозеф Фесслер стає єдиним власником і отримує дозвіл на будівництво флігеля, де буде встановлено першу справжню холодильну камеру. Взимку природний лід беруть з озера Зеальпзее або ставка біля ферми Вайсбад. 

Пізніше була побудована досить велика пивоварня, що включає пивну крамницю і боулінг. А готель Bierhütte з його відокремленим пивним садом на березі річки Сіттер завжди приваблюва безліч гостей. Ця будівля стоїть досі.

У 1886 р. пивоварню в Аппенцеллі виставлено на аукціон. Це початок історії Brauerei Locher. Тоді Йоганн Крістоф Лохер, представник відомої династії пивоварів з Оберегга, купує  броварню і всі прилеглі будівлі.

Відтоді пивоварня постійно модернізується і розростається, з'являються нові і нові марки пива, що відрізняються особливим смаком та якістю.

До речі,  Brauerei Locher AG була першою швейцарською пивоварнею, що вийшла в інтернеті і перша пивоварня, яка відновила комерційне вирощування дворядного ячменю у Швейцарії. Лохери завжди попереду.

У 1999 році виробництво пивом не закінчується і Карл Лохер, черговий представник родини пивоварів, починає дистилювати свій солодовий віскі Säntis, що робить його піонером у виробництві швейцарського віскі. Він  витримується в дубових пивних діжках. Це віскі вже завоювало міжнародні нагороди.

У 2005 р. Brauerei Locher відкриває нову сучасну пивоварню на околиці села Аппенцелль.

А згодом вона відчинила свої двері для відвідувачів і тих, хто цікавиться виробництвом пива. Дуже раджу відвідати це підприємство і спробувати свіже пиво. 

Також цікавий факт, що Brauerei Locher вже багато років є прихильником натурального, ресурсозберігаючого виробництва, акцентуючись на екологічне виробництво та  стежачи за тим, щоб усі інгредієнти використовувалися повною мірою. Наприклад, відпрацьоване зерно перетворюється на смачні чіпси.

Для вторинної переробки харчових продуктів  створено бренд  Brebee, завдяки чому побічні продукти пивоваріння перетворюються на  екологічні і смачні закуски, як вже названі чіпси, піца, мюслі або бірраттоне.  який робить значний внесок у скорочення харчових відходів. А це значний внесок у зменшення кількості харчових відходів.

Раджу відвідати туристичний центр Brauquöll на площі Брауерейплац в Аппенцеллі. У новому сучасному магазині з розкішним дизайном ви знайдете всю продукцію Brauerei Locher, а також сувеніри та  подарунки. Також вони пропонують різні дегустації. 

Обов'язково спробуйте крафтове пиво Locher. Це пиво ручної роботи вирізняється особливим смаком. Етикетки нагадують про  історії людей та їхній досвід у горах Альпштайна.

Це історія на тільки про пиво, це історія створення сімейного пивного бізнесу не в одне покоління з безмежною любов'ю до справи, свого  краю і власної продукції. Більш детально про історію і не тільки ви можете дізнатися на сайті History - Brauerei Locher AG.

А наразі запрошую вас у мадрівку гарними місцями та давньою історією пивоваріння. Вам буде цікаво, навіть якщо ви не фанати пива. Я в цьому впевнена. 

Гуляти таким красивим маршрутом, знаючи його історію, це особлива насолода для тіла і розуму.

Відпочинок із сім'єю займе цілий день. Тут ви можете влаштувати пікнік -  для цього є обладнаний гриль, тільки не забудьте прихопити з собою дрова. А потім не забудьте забрати з собою все своє сміття, щоб зберегти природу в її первозданному вигляді.

Також біля озера є ресторан, де можна скуштувати смачні страви.

Якщо захочете розім'ятися та освіжитися, то можете поплавати в кришталево чистому озері, або взяти напрокат човен та добряче повеслувати. 

І обов'язково пройдіться навколо озера. Вам відкриються незабутні швейцарські краєвиди, а ще, вам може пощастити побачити корів, що вільно гуляють довкола. Деякі з них із задоволенням позують перед камерою. 

Крім того,  тут є місцеві невеликі "сирні" магазини, де можна купити сир і молоко місцевого виробництва.

На березі озера є гірський готель “Форелле” із гарним видом на озеро, гору Сантіс. Бонус -  смачнезні сніданки. 

Два варіанти маршруту, які я вам раджу: вгору - синьою пунктирною лінією, а назад червоною. Синя лінія - асфальтована, але крута дорога, а червона - путівець крізь ліс.

Сподіваюсь, ваша подорож буде незабутньою. Саме такою вона була для мене. Гарних вражень!

Fresh

Дивитися Далі

On our site we use cookies (and these are not cookies), which make it more convenient for each user. By visiting the pages of the site, you agree to our Privacy Policy. For more information on the Policy and what cookies are needed for and how you can stop collecting cookies, click here.

Ok